Andra träffen

I måndags var det dags för den andra träffen med pilotgruppen. Den här gången var vi full grupp och två nya iPads delades ut. Angelin från Karlahuset var även med som cirkelledare, hon var borta vid första träffen.

Vi fortsatte arbetet med kommunikationsböckerna, deltagarna hade fått en hemuppgift – hitta bilder. Några deltagare kom väl förberedda med bilder, både i fysisk form och sådana som var tagna på iPad. Men det var många som haft svårighet dels att ta bilder men också att få med sig bilder från datorn hemma till träffarna. vi förstod att vi behövde informera om hur det går till att föra över bilder från en dator till ett USB, Erika hade förberett en liten guide som delades ut inför framtida träffar. Varje deltagare har, förutom iPaden, även fått ett USB-minne att använda under pilotcirkeln.

Vi delade ut de fysiska kommunikationsböckerna, det fanns tre olika typer av storlekar och alla deltagare hittade en modell som passade just dem. Det kan vara svårt att hitta rätt här, då kravet på bokens storlek är individuellt. Det är viktigt att man för den storlek som känns bäst för att den verkligen ska komma till användning.

Under träffen jobbade vi för första gången i datasalen på Afasihuset. Vi bygger mallarna till kommunikationsböckerna i powerpoint. Det gick bra. Det var många deltagare som redan visste vilka sidor i kommunikationsböckerna som de ville börja med – hetast var att börja med sidorna om familjen. Efter en fika paus och fortsatt arbete i datasalen hade alla deltagare påbörjat, och vissa även avslutat, de första sidorna i kommunikationsboken. Det var kul att börja jobba på riktigt, det blir mycket prat och information inledningsvis i denna cirkel och det kändes skönt att vara igång.

Det stod klart redan under första träffen att vi kommer behöva fokusera mer på iPadhantering innan vi kommer in i fas 2 av projektet. Det är många deltagare som är ovana med den nya tekniken och vi kom fram till att avsätta ca 10 minuter av varje träff i fas 1 för lite iPadarbete. Afasihuset kommer även under veckorna mellan träffarna kunna svara på frågor om iPad och använda husets iPad för att förstärka kunskapen om surfplattans funktioner.

Nästa träff sker på Studieförbundet Vuxenskolan, det ska bli spännande att se hur många som har med sig bilder till denna träff.

/Jimmy Olsson, projektledare

Publicerad i Digibok